Chirurgie Dentara

Dr. Sorin FildanIMG_58151

Telefon: 0741 157527
Email: sorinfildan@yahoo.com
Adresa: Bdul Lapusneanu nr. 165 – Zona City Park Mall, Constanta

 

Rezectia apicala

Rezecţia apicală reprezintă indepartarea prin metoda chirurgicala a apexului dentar impreuna cu tesutul osos periapical infectat.

Prin rezectie apicala se urmareste stoparea difuzarii infectiei din spatiul endodontic, conservarea dintilor pe arcada dupa un esec al tratamentului endodontic.

Obturaţia de canal, înainte sau după?

Obturatia de canal este una din conditiile de baza pentru reusita rezectiilor apicale. Ea trebuie efectuata cu respectarea riguroasa a principiilor terapiei endodontice.

Obturatia preoperatorie se realizeaza numai in conditiile in care se reuseste uscarea perfecta a canalului si are avantajul ca se castiga timp, iar in cazul unor interventii mai sangerande este inlaturat riscul patrunderii pe canal in canal a sangelui de la nivelul plagii osoase. Dupa obturatia preoperatorie, interventia se poate efectua imediat sau dupa cateva zile dar este de preferat ca aceasta sa se faca in aceeasi sedinta, pentru evitarea posibilelor complicatii acute.

Tratamentul endodontic se poate efectua si in timpul actului chirurgical. Obturatia cea mai buna ramane insa cea intraoperatorie, care permite o abordare la vedere a canalului, o largire si o pregatire corespunzatoare a acestuia.

Când este indicată rezecţia apicală?

  • esec al tratementului endodontic;
  • imposibilitatea de preparare si umplere a treimii apicale a dintelui(calcificare pulpara, apex deschis, apex curb);
  • instrument rupt in canal;
  • restaurare coronara cu dispozitiv corona-radicular pe un dinte cu patologie apicala;
  • cai false;
  • treime apicala fracturata si infectata;
  • infectie persistenta datorita unui chist apical;
  • leziuni periapicale:
    • Osteita periapicala;
    • Chisturi radiculare;
    • Parodontita apicala;
    • Procese inflamatorii ale varfului radacinii.

Când se contraindică rezecţia apicală?

Contraindicaţii locale

Conduita de baza este ca dupa rezectie sa ramana cel putin 2/3 din radacina implantata in os sanatos; in functie de necesitati si situatia clinica se poate rezeca chiar mai mult, cu conditia unei foarte bune implantari.

  • dinte fara valoare protetica;
  • dinti cu grad mare de mobilitate;
  • procese apicale mari care au distrus osul pe o mare intindere reducand implantarea radacinii;
  • fractura radiculara verticala;
  • leziuni ale coroanei sau coronoradicular unde nu se poate aplica un dispozitiv coronoradicular;
  • infectii ale mucoasei orale(candidoza, stomatite) care contraindica temporar interventia.

Contraindicaţii generale absolute

resection-apicale-3

 

  • afectiuni cardiace decompensate;
  • hemofilia;
  • afectiunile neuropsihice;
  • osteoporoza senila.

Contraindicaţii generale relative

  • diabet decompensate;
  • stari febrile;
  • primele 2 luni si ultima luna de sarcina;
  • perioada ciclului menstrual.

Radiologic observam extinderea procesului patologic, afectarea parodontiului marginal,lungimea radacinii si raporturile ei cu dintii vecini, precum si cu formatiunile anatomice de vecinatate.

Tehnica

Rezecţia apicală explicată

Aceasta operatie se realizeaza cel mai bine sub anestezie locala. Se asigura o arie larga de doi dinti pe fiecare parte a dintelui care urmeaza a fi rezecat. La mandibula se realizeaza anestezie tronculara plus infiltratie pentru a ajuta hemostaza.

Incizia cea mai utilizara este incizia curba cu convexitatea in sus sau in jos. In ultima perioada se prefera incizia trapezoidalasau in “L” intrucat prin decolarea gingivomucoasei se realizeaza un acces facil si o buna vizualizare a zonei de interventie.

Dupa incizie se decoleaza mucoperiostul, se trepaneaza osul la locul de electie cu evidentierea radacinii afectate si procel inflamator sau formatiunea patologica.

Chiuretajul atent al procesului patologic este essential, se rezeca radacina, nu mai mult de 1/3 din lungimea ei. Obturatia retrograda nu se realizeaza obligatoriu .

Repozitionarea lamboului si sutura cu fire separate incheie aceasta manevra chirurgicala.

Molarul Inclus

Maselele de minte, cunoscute si sub numele de molarii 3, sunt ultimii dinti care erup. Acest fenomen se intampla, de obicei, intre 17 si 25 de ani. Inca exista o mare controversa

images0CZ0W8QQ

legata de pastrarea sau nu a acestor dinti. In general, se spune ca maselele de minte care nu erup deloc si care raman complet ingropate in os nu au nici un efect negativ. Totusi, daca pozitia lor este anormala (lucru care se observa de catre medicul stomatolog pe o radiografie), atunci trebuie estimat potentialul lor de a produce efecte negative. Ce este un molar de minte inclus? Un dinte este inclus, atunci cand spatiul de care are nevoie pentru a erupe normal se micsoreaza din diverse motive si, astfel, eruptia sa este impiedicata de catre gingii, os, alt dinte sau de toate trei. Lipsa de spatiu se datoreaza de obicei faptului ca oasele noastre maxilare se micsoreaza in cursul evolutiei, nu mai pierdem dintii prin carii asa de frecvent ca in trecut, iar alimentatia este atat de elaborata incat oasele si articulatiile nu sunt extrem de solicitate.

Prin sintagma “incluzie dentara” se intelege ramanerea unui dinte intraosos sau intramucos dupa perioada sa normala de eruptie. Pentru a fi consi¬derat inclus, un dinte trebuie sa fie complet format. Cand dintele inclus se afla in intregime in os, incluzia este totala sau completa, iar cand coroana dintelui nu este complet inconjurata de os, incluzia este partiala. In functie de grosimea planului osos care separa dintele inclus de exterior, incluzia totala poate fi superficiala sau profunda. Pot fi inclusi atat dintii temporari (de lapte), cat si cei permanenti (definitivi), dar cel mai frecvent incluzia se intalneste la dintii permanenti. La dintii permanenti, incluzia dentara are loc cel mai frecvent la nivelul molarilor de minte inferiori, iar apoi la caninii superiori, molarii de minte superiori, caninii superiori, premolarii superiori si inferiori, incisivii superiori si inferiori.

Molarul de minte, in special cel inferior, ramane frecvent in incluzie intraosoasa sau submucoasa. Cauzele sunt multiple. Pe primul loc este cauza genetica, incluzia dentara transmitandu-se de obicei urmasilor. O serie de afectiuni genetice sunt de asemenea responsabile pentru incluzia dentara. Sunt incriminati in patologia incluziei dentare si o serie de factori ca: rahitismul, hipovitaminozele C si D, insuficienta tiroidiana.

In functie de anumiti factori, medicul stomatolog va decide daca molarul de minte poate fi pastrat practicandu-se o interventie conservatoare sau va fi extras.

Decapisonarea este metoda chirurgicala conservatoare prin care se creeaza posibilitatea continuarii si desavarsirii eruptiei molarului de minte, excizand mucoasa care acopera molarul de minte.

* Odontectomia molarului de minte (extractia)
Molarii de minte cauzeaza, in ge¬neral, probleme atunci cand erup partial prin gingii. Cele mai intalnite motive pentru extractia lor sunt:

* Caria
Particulele alimentare, saliva si bacteriile se pot aduna in jurul unui dinte partial erupt provocand carierea lui sau a dintelui alaturat. O astfel de carie este dificil de tratat si in general apar complicatii.

* Infectia gingiilor (Pericoronarita)
Atunci cand un molar de minte este partial erupt, mancarea si bacteriile colectate sub gingii produc o infectie locala. Ea duce la respiratie urat miro¬sitoare, durere, umflare si trismus (nu se mai poate deschide gura complet). Infectia se poate extinde, afectand obrajii si gatul. Dupa ce episodul initial se incheie, crizele se succed din ce in ce mai frecvent si sunt mai severe.

* Durerea prin presiune
Durerea poate sa apara si din cauza presiunii date de dintele in eruptie pe dintele vecin. In unele cazuri, aceasta presiune poate determina eroziuni ale respectivului dinte.

* Motive ortodontice
Multi pacienti tineri poarta timp indelungat aparate pentru indreptarea dintilor. Molarii de minte pot produce deplasari ale dintilor, in special cei frontali, si pot compromite astfel tratamentul ortodontic.

* Motive protetice
Pacientii care poarta proteze trebuie sa aiba toti molarii de minte extrasi. Daca un molar de minte erupe sub o proteza, poate duce la iritatii severe, iar proteza trebuie refacuta dupa forma gingiilor, care s-a schimbat.

* Chisturile
Din tesutul moale din jurul unui molar de minte incomplet erupt, se poate forma un chist (un sac plin cu lichid). Chisturile duc la distrugerea osului, la expansiunea maxilarelor si la dislocarea dintilor vecini. De aceea, extirparea chistului si indepartarea dintelui este neaparat necesara pentru a preveni distrugerea osului. Extrem de rar, din aceste chisturi se pot dezvolta tumori sau osul se poate fractura spontan daca aceste chisturi isi maresc dimensiunea foarte mult.

* De ce ar trebui extras un molar de minte inclus daca nu a cauzat nici o pro¬blema pana acum?
Molarii de minte inclusi produc extrem de frecvent complicatii daca sunt lasati ca atare. Aceasta mai ales in cazul celor inferiori (de la mandibula). Astfel de probleme apar dintr-o data si, de cele mai multe ori, in momentele cele mai nepotrivite.

* Cand este cel mai bun moment pentru a extrage molarii de minte?
Recomandarea specialistilor din zilele noastre este ca molarii de minte sa fie extrasi intre 14 si 22 de ani, indiferent daca au cauzat sau nu
probleme pana la varsta respectiva. Operatia este destul de usoara din punct de vedere al tehnicii, iar pacientii se refac mult mai repede cand sunt mai tineri. O operatie minora la 20 de ani poate deveni una mult mai dificila la 40 de ani. De asemenea, riscul complicatiilor creste cu varsta, iar procesul de vindecare este mult mai lent.

* Calatoriile in locuri inaccesibile
Daca intentionati sa calatoriti intr-o regiune unde serviciile stomatologice nu sunt chiar la indemana, atunci este recomandabil ca molarii de minte sa fie extrasi inainte de a pleca.

* Atunci cand exista o infectie acuta (pericoronarita) este bine sa se extraga molarii de minte?
In general, nu. Operatia efectuata in prezenta unei infectii poate face ca infectia sa se raspandeasca si sa devina mult mai grava.
In primul rand, infectia trebuie adusa sub control prin igiena orala locala, antibiotice si de-abia
apoi extractia molarului de minte care a creat probleme.

Ingrjirea dupa extractie – sfaturi importante!
– Nu mancati pe partea dintelui extras deoarece pot aparea infectii sau sangerare masiva.
– Nu fumati pentru 12 ore: fumatul accentueaza sangerarea si poate impiedica procesul de vindecare.
– Nu scuipati si nu beti cu paiul – se va crea o presiune care poate disloca cheagul de sange care trebuie sa se formeze pentru a vindeca rana.
– Controlul sangerarii: daca nu s-au folosit fire de sutura, atunci se vor aplica rulouri de vata sterile peste locul extractiei. Este important ca rulourile sa stea pe loc pentru a opri sangerarea si pentru a stimula formarea cheagului. Aceste rulouri se tin de obicei pentru 30 de minute. Daca sangerarea nu s-a oprit, atunci se aplica din nou rulouri.
– Controlul invinetirii. Dupa operatie, in mod normal, apare o zona vanata. Se poate tine sub control folosind comprese reci, care incetinesc circulatia la nivelul respectiv. Compresele se aplica in primele 24 de ore, circa 20 minute, cu pauza de alte 20 de minute.
Dupa primele 24 de ore, se recomanda clatiri cu apa sarata calduta la fiecare doua ore pentru a stimula vindecarea.
– Medicamente pentru controlul durerii. In general, pentru durerea minora de dupa extractie se recomanda aspirina sau ibuprofen. Daca operatia a fost mai complicata, iar durerile pacientului sunt mult mai mari, atunci se pot
prescrie analgezice mai puternice.
– Alimentatia. Pentru cateva zile dupa extractie se recomanda alimente moi.
– Dupa extractie este important sa mergeti la medicul stomatolog imediat daca au aparut simptome neobisnuite sau mai severe decat cele explicate de medic.
Este important sa discutati in prealabil cu medicul stomatolog despre toate etapele, riscurile si complicatiile posibile ale extractiei. Extractia poate fi realizata fie de medicul dumneavoastra stomatolog, fie de un specialist in chirurgie. Decizia va fi luata de medicul dumneavoastra in functie de situatia specifica. Daca sunteti nesigur, este intotdeauna o idee buna sa cereti si o alta opinie. Daca decideti sa nu extrageti molarii de minte, atunci ei trebuie monitorizati la fiecare vizita pe care o faceti la cabinetul stomatologic.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress